Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Algemeen

Inschrijven

Praktisch

Veelgestelde vragen door werknemers

Veelgestelde vragen door werkgevers

 

Algemeen
 

Wat is Paritair Comité (PC) 302?
 

Antwoord: Elke sector heeft een Paritair Comité dat samengesteld is uit werkgevers- en werknemersorganisaties. Voor de horecasector is dat het PC 302. Dit Paritair Comité telt 12.000 bedrijven die jaarlijks een bijdrage storten aan het sectorfonds voor de horeca. Daarmee worden o.a. de Horeca Vorming-opleidingen en andere diensten voor de werknemers in dat Paritair Comité gefinancierd.
 

Hoe weet ik onder welk Paritair Comité (PC) ik werk? 
 

Antwoord: Je vindt het nummer van jouw ‘PC’ terug op je loonfiche of arbeidscontract. Je ‘PC’ hangt af van de sector waarin je werkt én van je statuut. Het kan dus zijn dat je in de horecasector werkt, maar niet onder PC 302 omdat je bijvoorbeeld werkt via interimarbeid. Dat is een ander Paritair Comité. Wij controleren het PC via jouw rijksregisternummer.
 

Inschrijven
 

Wie mag deelnemen aan de opleidingen?
 

Antwoord
Werknemers in de horecasector (PC 302)
Werkgevers in de horecasector (PC 302):
  • Minstens toegang tot de opleidingen HACCP, rendabiliteit en de leermeesteropleiding.
  • Onbeperkt toegang tot alle opleidingen als hun medewerkers opleiding volgen bij Horeca Vorming
Ook iedereen die minder dan een jaar geleden in de horecasector (PC 302) heeft gewerkt.
 
Voor sommige opleidingen gelden specifieke deelnemingsvoorwaarden. Die vind je per opleiding terug op de website.
 

 

Antwoord: Schrijf je online in. Hier kan je het opleidingsoverzicht raadplegen. Klik op het gewenste thema en de opleiding. Klik nadien op ‘ik schrijf me in’. Houd je rijksregisternummer (zie achterkant identiteitskaart) en het RSZ-nummer van de zaak (kan je opvragen bij je werkgever of verantwoordelijke) bij de hand. 
 

Wat kost het om deel te nemen? 
 

Antwoord: deelname is gratis omdat je in de horecasector (PC 302) werkt (of personeel tewerkstelt, of onlangs in de sector hebt gewerkt). 
 

Hoe komt het dat deze opleidingen gratis zijn?
 

Antwoord: Een percentage van de RSZ-bijdrage op het loon van horecawerknemers in Paritair Comité 302 wordt doorgestort naar het sectorfonds voor de horeca. Een deel daarvan wordt besteed aan werknemersopleidingen en andere vormingsinitiatieven. Beschouw deze diensten als “all inclusive” voor wie in de horeca werkt. 
 

Hoeveel opleidingen mag ik (of mijn personeel) volgen?
 

Antwoord: Naargelang je eigen noden, je ervaring, je interesses… zoveel als je zelf wenst! 
 

(voor 2-daagse opleidingen) ik kan maar één van beide dagen komen. Wat nu?
 

Antwoord: Wil je een 2-daagse opleiding volgen, dan moet je je beide dagen vrijmaken. Als dat niet lukt, ontvang je geen getuigschrift. 
 

Kan ik mijn inschrijving nog annuleren? 
 

Antwoord: Lukt het toch niet om aanwezig te zijn? Verwittig dan altijd en liefst zo snel mogelijk.
Tot drie weken op voorhand via een e-mail naar vormingvlaanderen@horeca.be
Last minute annuleren kan tot max 5 dagen vóór de opleiding en enkel en alleen via een e-mail naar vormingvlaanderen@horeca.be
 

Vanaf hoeveel deelnemers gaat de opleiding door?
 

Antwoord: onze opleidingen gaan door als er voldoende deelnemers zijn. Als dat niet het geval is, zijn wij genoodzaakt de opleiding te annuleren. Dan brengen we je op de hoogte en proberen we een alternatieve datum/locatie of gelijkaardige opleiding voor te stellen.
 

Het lukt me niet om in te schrijven via de website. Wat nu?
 

Antwoord: stuur een e-mail naar vormingvlaanderen@horeca.be met vermelding van:
  • Je voornaam & naam
  • Je rijksregisternummer
  • Je adres (straat, huisnr, postcode, gemeente)
  • Je e-mailadres
  • Je telefoon- of gsm-nummer
  • Naam en adres van de horecaonderneming
  • RSZ-nummer van de horecaonderneming
  • Naam, datum en locatie van de opleiding(en) waarvoor je wenst in te schrijven. 
 

Waarom vragen jullie mijn rijksregisternummer?
 

Antwoord: De gratis opleidingen van Horeca Vorming zijn voorbehouden voor professionele horecamensen die werken in het Paritair Comité 302. Wij moeten dus controleren of je binnen het correcte Paritair Comité werkt. Dat kan enkel en alleen aan de hand van je rijksregisternummer.
 

Is mijn inschrijving goed verwerkt?
 

Antwoord: Als je online inschrijft, krijg je op je scherm een ontvangstbevestiging te zien. De bevestiging van inschrijving ontvang je enkele dagen later (max. 14 dagen in drukke perioden) in je mailbox. Ongeveer drie weken vóór de opleiding, ontvang je een bevestigingsbrief met alle praktische details.
Bij vragen kan je onze administratie contacteren via 02/513.64.84 of vormingvlaanderen@horeca.be.  
 

Wat gebeurt er met mijn gegevens?
 

Antwoord: je gegevens worden verwerkt in het kader van jouw inschrijving en worden niet doorgegeven aan derden. In onze privacyverklaring vind je meer informatie.
 

Praktisch
 

Waar gaan de opleidingen door?
 

Antwoord: op opleidingslocaties verspreid over Vlaanderen, meestal in de grootsteden. Per opleiding vind je op de website de stad en locatie terug. 
Je kan ook opleiding volgen in Brussel of Wallonië. 
Vanaf 8 deelnemers kan de opleiding plaatsvinden bij jou in het bedrijf (of een ander horecabedrijf bij jou in de buurt).
 

Wanneer gaan de opleidingen door en hoelang duren ze?
 

Antwoord: onze opleidingen gaan meestal door op weekdagen en steeds overdag. De praktijkgerichte opleidingen starten om 10 uur, de andere opleidingen om 9 uur. De opleidingen duren ½ dag, 1 dag of 2 dagen. In uitzonderlijke gevallen duren ze langer dan 2 dagen.
 

Is er lunch voorzien?
 

Antwoord: Ja. En wie een speciaal dieet volgt of lijdt aan een voedselallergie of –intolerantie moet dit vooraf doorgeven. 
 

Zijn de opleidingslocaties vlot bereikbaar? 
 

Antwoord: onze locaties zijn over het algemeen vlot bereikbaar met de wagen en/of het openbaar vervoer. Zoek vóór je vertrek uit hoe jij er het beste geraakt.
 

Levert elke opleiding een getuigschrift op?
 

Antwoord: Ja. Elke opleiding levert een getuigschrift van Horeca Vorming op.
 

De opleiding duurt twee opeenvolgende dagen. Is dit met overnachting?
 

Antwoord: neen, onze opleidingen zijn nooit met overnachting. Je komt ’s morgens toe en gaat ’s avonds weer naar huis. Als je toch wenst te overnachten, dien je dit zelf te organiseren. Horeca Vorming komt hier niet in tussen.
 

Wat is het niveau van de opleidingen?
 

Antwoord: het niveau kan verschillen per opleiding. Wordt het niveau of de voorkennis niet vermeld, dan is de opleiding toegankelijk voor iedereen. Omdat het professionele opleidingen zijn, verwachten wij een zeker basisniveau. 
 

Wat is de aanpak tijdens de lessen?
 

Antwoord: alle lessen zijn praktijkgericht en toegespitst op de horeca. Je krijgt de kans om veel vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met de andere deelnemers.
 

Zijn de opleidingen altijd in het Nederlands? 
 

Antwoord: Ja, de lessen worden altijd in het Nederlands gegeven. Je kan terecht bij Horeca Formation Bruxelles of Horeca Formation Wallonie voor Franstalige opleidingen.
 

Veelgestelde vragen door werknemers
 

Welke regeling kan ik treffen met mijn werkgever?
 

Antwoord: we raden je aan om je opleidingsvraag te bespreken met je werkgever, hij moet niet betalen voor jouw opleiding (deelname is gratis)! Spreken jullie af dat je de opleiding gaat volgen tijdens de lesuren, dan betaalt de werkgever je loon. Volg je de opleiding op je vrije dag, dan niet.  
 

Kan ik deelnemen zonder dat mijn werkgever het weet?
 

Antwoord: dat kan. Vermeld dit zeker bij je inschrijving. Dan brengen wij jouw werkgever niet op de hoogte. Omdat wij moeten nagaan of je werkt in een horecabedrijf (PC 302) moet je natuurlijk wel de gegevens van je zaak doorgeven.
 

Ik werd onlangs ontslagen, kan ik nog deelnemen aan de opleidingen?
 

Antwoord: ja, als je minder dan een jaar geleden in de horeca (PC 302) werkte, kan je nog deelnemen aan de opleidingen. Ben je al lang op zoek naar werk in de horeca en mis je de nodige ervaring? Dan kunnen we je misschien verder helpen met de opleidingstrajecten specifiek voor werkzoekenden. Contacteer ons via vormingvlaanderen@horeca.be
 

Kan ik geweigerd worden tot bepaalde opleidingen?
 

Antwoord: als je in PC 302 werkt, word je zelden geweigerd, maar het kan wel. Voor sommige opleidingen zijn er strengere deelnemingsvoorwaarden. Omdat ze bepaalde basiskennis eisen of gericht zijn op een specifiek profiel. Die voorwaarden worden altijd duidelijk vermeld. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met onze medewerkers via vormingvlaanderen@horeca.be of 02/513.64.84.
 

Veelgestelde vragen door werkgevers
 

Moet ik mijn werknemer betalen als hij/zij naar een opleiding gaat?
 

Antwoord: Ja, indien het initiatief van jou en/of van je medewerker komt en de opleiding tijdens de werkuren valt.  Neen, indien het initiatief van de werknemer zelf komt en de opleiding buiten zijn werkuren valt.
 

Moet mijn bedrijf lid zijn van de beroepsfederatie Horeca Vlaanderen om opleiding te volgen bij Horeca Vorming? 
 

Antwoord: neen, het één heeft niets met het ander te maken. Elk horecabedrijf (PC 302) met RSZ-nummer kan opleiding volgen bij Horeca Vorming.
 

Kan ik een opleiding organiseren in mijn bedrijf?
 

Antwoord: ja, in principe kan elke opleiding georganiseerd worden op de werkvloer. Het belangrijkste is dat er minstens 8 deelnemers zijn. Die moeten niet allemaal in dezelfde zaak werken, je kan ook ‘clusteren’ met een ander bedrijf. Lees hier hoe en onder welke voorwaarden je een bedrijfsopleiding aanvraagt.
 

Onder welke voorwaarden kan ik als werkgever (of medezaakvoerder of vennoot, …) deelnemen?
 

Antwoord: als jouw medewerker(s) al opleiding heeft (hebben) gevolgd bij Horeca Vorming, dan kan je als werkgever genieten van ons aanbod. Schrijf dus eerst je medewerker(s) in. 
Deze regel geldt niét voor de HACCP-opleidingen, rendabiliteitsopleidingen en leermeesteropleidingen. Voor deze opleidingen kan je inschrijven zonder voorwaarden.  
 
Je kan ook altijd deelnemen aan bedrijfsopleidingen die je zelf organiseert.
 

Ik weet niet goed welke opleiding het meest geschikt is voor mijn team en mezelf. Kunnen jullie me adviseren?
 

Antwoord: zeker en vast. Contacteer de consulent van jouw provincie en vraag een bedrijfsbezoek aan.
 

Ik heb (nog) geen (vast) personeel in dienst, maar heb interesse in de opleidingen. Wat kan ik doen?
 

Antwoord: van zodra je een RSZ-nummer hebt kan je alvast deelnemen aan een deel van onze opleidingen (zie één van de vorige vragen).
 

Ik werk voornamelijk met jobstudenten / vrijwilligers / extra’s / flexi’s / interim / … kan ik hen inschrijven voor een opleiding?
 

Antwoord: vast personeel, extra’s en werkstudenten in PC 302 zijn toegelaten in de opleidingen. Andere statuten of Paritaire Comité’s zoals jobstudenten, vrijwilligers, interim of flexi’s kunnen niet deelnemen. 
Enkel bij bedrijfsopleidingen is er een uitzondering voor interim of flexi’s.
 

Heb je nog vragen? 

Laat van je horen via vormingvlaanderen@horeca.be of 513.64.84. Onze medewerkers helpen je met plezier verder. Je kan ook steeds terecht bij de vormingsconsulent van jouw provincie.
More...