7e specialisatiejaar kok duaal

7e specialisatiejaar (bso) KOK nu ook via duaal leren

Een nieuwe duale horecaopleiding vanaf september 2019

In het schooljaar 2019-2020 stappen 4 voltijdse hotelscholen in het verhaal van duaal leren. Ze bieden een volwaardig specialisatiejaar 'Kok' aan, waarbij de leerlingen ervoor kunnen kiezen om deels op school en deels op de werkvloer opleiding te volgen. Daarnaast blijft de voltijdse koksopleiding met enkele weken per jaar stage, ook bestaan. 

Over de opleiding

  • De opleiding duurt één jaar
  • Wordt aangeboden in het voltijds beroepssecundair onderwijs in het 7e specialisatiejaar

Waarom duaal?

  • Leerlingen ontwikkelen sneller belangrijke arbeidsattitudes: gepast communiceren, omgaan met stress, feedback vragen, werken met deadlines,…
  • Combinatie van leren op school en op de werkplek
  • Vlottere doorstroom naar de arbeidsmarkt, overgang school – werkvloer is kleiner
  • Realistische voeling met het beroep en de verwachtingen van werkgevers
  • Werkgevers kunnen jongeren mee opleiden van aan de basis

De deelnemende scholen

Op 1 september 2019 starten alvast 4 hotelscholen met de duale opleiding Kok:

  • De Foodbox (hotelschool Oostende)
  • Hotel- en toerismeschool Spermalie (Brugge)
  • Hotelschool Hasselt
  • GO! Talentenschool Turnhout

De krachtlijnen van het duaal project Kok

  • Tijdig informeren van alle partijen (leerlingen, ouders, werkplekken)
  • Prospecteren en erkennen van potentiële leerwerkplekken
  • Werven van leerlingen tijdens opendeurdagen, infomomenten, …
  • Screening van leerlingen
  • Match tussen werkplek/mentor en leerling
  • Nauwe samenwerking tussen werkplek en school en Horeca Forma
  • Permanente, tussentijdse en eindevaluatie van de leerling
  • Evaluatie en bijsturing van het project

Zelf leerlingen opleiden tot kok?

Kwaliteitsvolle restaurants kunnen hun erkenning tot leerbedrijf aanvragen. Hier ontdek je hoe dat in z'n werk gaat. 

Ook interessant

More...