Medewerker Fastfood duaal

Medewerker Fastfood duaal in het buitengewoon onderwijs

Een nieuw vak in een nieuwe leervorm voor een nieuwe doelgroep

In het schooljaar 2018-2019 stappen 22 BUSO-scholen in het verhaal van duaal leren. Ze bieden een volwaardige opleiding aan, waarin leerlingen uit het secundair hun opleiding deels in een bedrijf volgen. De leerlingen worden in 2 jaar tijd opgeleid tot "Medewerker Fastfood'. Van een uitdaging gesproken: het is een nieuwe opleiding, in een nieuwe vorm van leren (duaal) voor een nieuwe doelgroep leerlingen (buitengewoon secundair onderwijs).

Over de opleiding

  • De opleiding duurt 2 jaar
  • Wordt aangeboden in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO)

De deelnemende scholen

  • Buso Zonnebos ‘s Gravenwezel
  • VIBSO Waregem
  • GO! Athena Ter Bruyninge Kortrijk
  • Buso De Varens Brugge
  • BuSO Sint-Jozef Gent
  • BuSO 't Lommert Schoten
  • BuSO De Regenboog Lier
  • BuSO De Karwij Lokeren
  • Instituut Mevrouw Govaerts Heist-op-den-Berg
  • BuSO Emmaüs Zulte-Machelen
  • KOCA Antwerpen
  • BuSO De Ast Poperinge
  • De Leerexpert Schotensesteenweg 252 Deurne
  • Intercommunale School voor Buitengewoon Secundair Onderwijs De Wissel Genk
  • De Leerexpert Schoolstraat Antwerpen
  • Stedelijke School Buitengewoon Secundair Onderwijs De Vest Vilvoorde
  • Kasterlinden Buitengewoon Secundair Onderwijs St-Agatha-Berchem
  • Gemeentelijke School Buitengewoon Secundair Onderwijs Galbergen Mol

Op www.onderwijskiezer.be vind je ook alle deelnemende scholen terug (klik op "secundair" -> "zoek studierichting"). Volgend schooljaar (2019-2020) gaan 40 scholen de opleiding inrichten, zoals je kan lezen in het persbericht van 29 april 2019.

De krachtlijnen van het project Medewerker Fastfood duaal

  • Kennisdeling tussen partners
  • Informeren, prospecteren en erkennen van potentiële leerwerkplekken i.s.m. Horeca Vorming
  • Informeren en werven van leerlingen tijdens opendeurdagen, infomomenten en via allerlei andere kanalen
  • Screenen van leerlingen op arbeidsrijpheid en arbeidsbereidheid
  • Screenen van nieuwe leerlingen
  • Matchen van bedrijf en leerling
  • Permanente, tussentijdse en eindevaluatie van de leerling
  • Evaluatie en bijsturen van het project

Zelf leerlingen opleiden tot medewerker Fastfood

Kwaliteitsvolle horecabedrijven (grootkeuken/catering) kunnen hun erkenning tot leerbedrijf aanvragen. Hier ontdek je hoe dat in z'n werk gaat.

Misschien valt jouw keuken niet onder PC302 voor de horeca, maar wel onder het paritair comité van de social profit of lokale besturen. Weet dan dat de erkenningsvoorwaarden kunnen verschillen per sector.

Ook interessant

More...