Laat je culinair inspireren door de 17e-eeuwse barokke keuken

Vertel, wat zijn jouw barokplannen? Welk barokke gerecht zet jij op je kaart? Laat het weten via mail naar j.lievens@horeca.be en wie weet krijgt jouw actie een plaats op de websites van Toerisme Antwerpen en Toerisme Vlaanderen. 

 

Printversie van de gids aanvragen: klik hier (enkel voor horecaprofessionals!)

Lekker eten is van alle tijden. Eeuwen geleden al experimenteerden koks en keukenmeiden met de ingrediënten die toen voor handen waren. Het oudste Nederlandstalige ‘Kookboec’ dateert van 1612. Anno 2018 halen we deze en andere culinaire erfstukjes van onder het stof!

De inspiratiegids "Barok koken met een twist" bevat de beste recepten, opvallendste bereidingswijzen en interessantste keukengeheimen uit de baroktijd (17e eeuw). Deze culinaire gids met de kook- en eetgewoontes van toen, wordt jouw beste maatje tijdens het barok themajaar (2018) van het toeristisch programma 'Vlaamse Meesters'. Want vanaf juni 2018 komen bezoekers vanuit alle hoeken van het (buiten)land naar Antwerpen en Oudenaarde. Via tentoontenstellingen en evenementen kunnen ze het barokke nalatenschap van meesters als Peter Paul Rubens en Adriaen Brouwer bewonderen. En iedereen weet dat kunstliefhebbers ook wel houden van culinaire verwennerij. Dankzij onze tips kan jij daarvoor zorgen. Je kan hen de barok op hun bord laten proeven. 

Bereid je voor op het toeristisch programma Vlaamse Meesters 

> Neem een kijkje in de inspiratiegids 'Barok koken'

Download hier de inspiratiegids of doorblader hem via issuu en ontdek snel hoe jij kan koken volgens de regels van de (barok)kunst! Iedereen kan ermee aan de slag, van broodjeszaak tot sterrenrestaurant.

Toch liever op papier?  De inspiratiegids puilt uit van toegankelijke recepten en geeft je massa's ideeën om je eigen barok gerecht op tafel te toveren. Een gids om zorgvuldig te bewaren en om te delen met al je keuken- en zaalcollega's, met je leverancier en -waarom niet- met de klant! Een gedrukt exemplaar komt waarschijnlijk wel van pas. Jij stuurt ons een mailtje (klik hier) en wij sturen hem met plezier naar je toe. Dit aanbod geldt enkel voor horecaprofessionals.

> Doe het zelf! Volg een workshop Barok koken

Steek jij graag meteen de handen uit de mouwen? Laat jij je graag inspireren en begeleiden door echte experten? Dan is de workshop "Koken als in de baroktijd van toen" echt iets voor jou. Samen met de andere deelnemende chefs ga je een barok menu bereiden. Je maakt een potagie, een salmpasteyken, vis- en vleesgerecht en een zoet nagerecht. Dat doe je in kleine kring (ja, 't is best wel exclusief!) en deelname is volledig gratis, als je in de horeca werkt natuurlijk. Klik hier voor meer informatie.

> Lees meer over het toeristisch programma Vlaamse Meesters (2018-2020)

Het programma 'Vlaamse Meesters' focust op het leven en de nalatenschap van de schilders van Eyck, Bruegel en Rubens, en andere opmerkelijke meesters zoals Adriaen Brouwer, actief in de 15e, 16e en 17e eeuw. Nergens anders ter wereld is de ervaring authentieker als in Vlaanderen, waar de kunstwerken tot leven kwamen. Toerisme Vlaanderen investeert aanzienlijk in dit project zodat bezoekers van 2018 tot 2020 een totaalbeleving te wachten staat met hoogwaardige evenementen en permanente tentoonstellingen met internationale allure. In hun tijd verrichten de Vlaamse Meesters baanbrekend vakmanschap op verschillende domeinen: kunst, architectuur, mode, gastronomie, ... Anno 2018 is het werk en leven van de Vlaamse Meesters nog steeds een bron van inspiratie en expertise. Vlaamse Meesters, het zit in onze genen. Ook in die van jou!

> Volg de barokactiviteiten in Antwerpen op de voet

Een gouden tip voor alle Antwerpse horeca: kruis het weekend van 1-3 juni 2018 nu al aan in je agenda. Dat is het openingsweekend van het stadsfestival Antwerpen Barok 2018: Rubens inspireert. Het is meteen het startschot van tal van tentoonstellingen met internationale allure. In de inspiratiegids vind je al een tipje van de sluier. Wil je steeds mee zijn en alle activiteiten ontdekken, dan neem je best een kijkje op www.antwerpenbarok2018.be

> Kom meer te weten over de tentoonstelling Adriaen Brouwer in Oudenaarde

In het najaar van 2018 organiseert de stad Oudenaarde een ambitieuze tentoonstelling over Adriaen Brouwer (1606-1638), tijdgenoot van Rubens. Wil je daar meer over weten, dan kan je terecht op de website www.adriaenbrouwer.be.

> Je krijgt er niet genoeg van?

Met de inspiratiegids ben je ongetwijfeld al eventjes zoet. Daarnaast vind je op www.kookhistorie.nl nog tal van recepten. Vaak ook met de Oudnederlandsche naam!

> En wat zijn jouw barokplannen?

Dat willen wij graag weten ... en de klant natuurlijk ook. Heb jij een barokke gerecht op je kaart gezet, plan je een barok-actie in je restaurant, heb je je kaart aangepast, ...? Bezorg ons snel wat uitleg en foto's via e-mail. Wij nemen contact met je op en misschien wordt jouw zaak wel opgenomen in de communicatiecampagnes van Toerisme Vlaanderen, Toerisme Antwerpen of Toerisme Oudenaarde.

Deze inspiratiegids is een initiatief van Horeca Vorming en Toerisme Vlaanderen. Wij konden rekenen op de medewerking van onze partners: 

Vragen?

vormingvlaanderen@horeca.be of 02/513 64 84 
 
More...